Święta i uroczystości

Na przyjęcie

Pikantna quesadilla z kiełbasą chorizo

Porcja dla: 2-4 osób
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas zapiekania: ok. 8 minut

SKLADNIKI:
4 placki tortilla (duże)
ok. 150 gram kiełbasy chorizo
ok 200 gram sera cheddar (startego na grubych oczkach tarki)
1/2 słodkiej czerwonej papryki
ok. 100 gram kukurydzy z puszki (można więcej – kwestia upodobań)
1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
kilka plasterków papryki jalapeno, tzw. nachosy
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę chorizo kroimy w kosteczkę - dość drobno.
quesadilla-z-chorizo-001
Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie. Nie musimy dodawać oliwy, kiełbasa chorizo jest dość tłusta, więc bardzo szybko puści „soki" i będzie się wytapiać. Podczas smażenia od czasu do czasu mieszaj, żeby się smażyła, a nie przypaliła.
quesadilla-z-chorizo-003
quesadilla-z-chorizo-005
Jak kiełbasa się ładnie podsmaży, odlej wytopiony tłuszcz, a kiełbasę przełóż do innego naczynia np. na talerz.
Paprykę słodką pokrój w dość drobną kostkę.
quesadilla-z-chorizo-004
Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
quesadilla-z-chorizo-002
Cebulę pokrój w piórka.
Pierwszą tortillę posyp serem. Kolejno zacznij rozkładać następne składniki: kiełbasę chorizo, paprykę, kukurydzę i cebulę pokrojoną w piórka. Jeżeli lubisz ostre, rozłóż kilka nachosów papryki jalapeno. Posyp drugą warstwą sera i przykryj drugą tortillą.
quesadilla-z-chorizo-006
quesadilla-z-chorizo-007
quesadilla-z-chorizo-008
Tak przygotowaną quesadillę połóż na patelni (może być zwykła okrągła), my używamy grillowej, ponieważ wypalają się bardzo ładne ciemne pręgi na tortilli. Wstępnie dociskamy lekko dłonia. Tortillę warto obciążyć jeszcze czymś ciężkim, wtedy lepiej się przysmaży. Można położyć np. deske do krojenia.
quesadilla-z-chorizo-009
Jak zobaczycie, że już od spodu tortilla przysmażyła się na rumiany kolor, a ser stopił, odwróćcie quesadillę na drugą stronę. (do tego bardzo fajnie nada się przykrywka lub talerz – kładziemy na tortillę i odwracamy patelnie do góry nogami. Następnie wystarczy tylko zsunąć tortillę na patelnię i przypiekać z drugiej strony. Przypiekamy do czasu, aż tortilla przysmaży się na rumiano-złocisty kolor.
quesadilla-z-chorizo-010
Tak przypieczoną tortillę kroimy nożem w trójkąciki.
quesadilla-z-chorizo-011
Quesadillę koniecznie podawać z salsami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation