Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik budyniowy na jogurtach greckich

Składniki: (na tortownicę o śr. 28 cm lub blachę 24 x 24 cm)

spód:

ok. 200 g pokruszonych herbatników (użyłam 2 opakowania jeżyków)
masa jogurtowa:

3 jogurty greckie po 440 g (łącznie 1320 g)
4 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g, sam proszek)
6 jajek
1 cukier waniliowy duży
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
30 ml espresso (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokruszyć i wysypać na dno tortownicy. Docisnąć dłonią. Można też część herbatników pozostawić w większych kawałkach i umieścić je na pokruszonych, wtedy spód będzie bardziej fantazyjny.

Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej na przemian dodawać jogurt i budynie, aż do wyczerpania składników. Następnie dodać olej i całość zmiksować.

Białka ubić na sztywno z pozostały cukrem. Dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.

Do przestudzonego espresso dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać.

Masę jogurtową wlać do tortownicy. Róbcie to powoli i delikatnie, aby nie zruszyć dna z herbatników. Na wierzch wylać masę kawową i delikatnie przemieszać widelcem tworząc esy-floresy.

Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut w temp. 170 C.

Studzić w uchylonym piekarniku 30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie. Najlepiej schłodzić w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation