Kuchnia

papu

Wino z gotowanych ziemniaków 2 kg

Składniki
• 5 l wody
• 2 kg ziemniaków
• 2 kg cukru
• 3 pomarańcze
• 2 cytryny
• 8 dkg imbiru
Etapy przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach w 5 litrach wody.
Gdy będą już miękkie wyjąć i odstawić.
Do wody z ziemniaków dodać imbir, pomarańcze i cytryny przekrojone na pół i gotować jeszcze przez 15 minut.
Po ochłodzeniu przecedzić i dodać 20 dkg drożdzy rozpuszczonych w ciepłej wodzie.
Po kilku godzinach dodać połowe cukru.
Reszte cukru dodać po 3 dniach.
( zamiast pomarańczy można dodać kwasku cytrynowego ale wtedy wino nieco straci na smaku)
Odczekać minimum 2 tygodnie i przelać do butelek


Wino z gotowanych ziemniaków 3,5 kg

Ziemniaki do wina należy dobrze umyć, następnie ugotować w skórce. Wygotowany płyn należy odcedzić a pyry dać psu. Do płynu należy dodać imbir, następnie kilka pokrojonych pomarańczy i kilka pokrojonych cytryn. Gotujemy wszystko razem 15 minut. Po ochłodzeniu odcedzamy powstały płyn. Dodajemy zaczyn drożdżowy i 1/3 część przygotowanego cukru (w postaci płynnego syropu), resztę cukru dodajemy po 3-4 dniach.
Gdy wino zakończy fermentację należy ściągnąć je do innego naczynia znad osadu, który może popsuć (doszczętnie)jego smak.

Wino z ziemniaków 17%
ziemniaki - 3,5 kg
wody - 7,5l
pomarańcze - 5 szt.
cytryny - 3 szt.
imbir - 12 dg
cukier - 2,8 kg
pożywka drożdżowa - 4 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation