Kuchnia

ryby

Łosoś pod kwaśną kołderką

Łosoś:
filet z łososia, ok. 200g
50 g czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
50 g pomidorów suszonych w oleju
oliwa z oliwek
sól , pieprz czarny i cytrynowy

Purée z batata:
1-2 bataty
250 ml mleka
śmietanka 30 %
1 ząbek czosnku
liść laurowy
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka tartego parmezanu
ew. sól

Pomidorki w pesto z suszonych pomidorów:
po kilka gałązek świeżej bazylii i oregano
3 szt. pomidorów suszonych w oleju
kilka orzechów włoskich bez łupiny
1 łyżka startego parmezanu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
garść pomidorków koktajlowych
50 g sera feta

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne lub płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Oczyszczony filet z łososia zalej oliwą z solą i pieprzem. Oliwki, kapary i pomidory suszone odcedź z zalewy, rozdrobnij w malakserze. Pastę nałóż na łososia, następnie rybę włóż do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.

Bataty obierz, pokrój w dużą kostkę, gotuj w mleku i wodzie (w stosunku 1:1), z dodatkiem czosnku i liścia laurowego. Ugotowane bataty odcedź, dodaj śmietankę i zblenduj na purée, przypraw odrobiną tartego parmezanu i gałką muszkatołową. W razie potrzeby dopraw solą.

Bazylię, oregano, parmezan, orzechy, oliwę i suszone pomidory zblenduj na gładką emulsję. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wymieszaj z pesto oraz rozkruszonym serem feta.

Na talerzu ułóż purée z batata, następnie łososia oraz sałatką z pomidorów w pesto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation