Kuchnia

ŻAREŁKO

Warzywne placuszki

Składniki na 12-15 sztuk:
1/2 strąka czerwonej papryki,
1/2 średniej cukinii,
1 różyczka brokułu (ok. 10 dag),
1 średnia marchewka,
1 cebulka lub młody por,
2 średnie ziemniaki,
1 jajko,
6-8 łyżek mąki,
olej do smażenia np. rzepakowy,
sól, pieprz.

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj. Wrzuć do wody, posól, zagotuj. Gdy będą miękkie - odcedź. Gorące przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Brokuł umyj, pokrój na małe kawałki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i również zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę lub por drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, posól. Odstaw na ok. 15 min, by cukinia puściła sok. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru płynu. Do miski włóż warzywa, dodaj ziemniaczane puree, jajko, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę, aby ciasto było dość gęste. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, wkładaj po 1 łyżce ciasta formując placuszki i lekko je spłaszczając. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placuszki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation