Inne

kulinarnie-ciasta,serniki,torty3

,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” |
Składniki (na blachę 25 x 40) :

Biszkopt:

• 4 jajka

• 4 łyżki pszennej

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

• 5 łyżki cukru

• 1 łyżeczki proszku do pieczenia

• Ciasto marchewkowe:

• 2 szklanki mąki pszennej

• 1 szklanka cukru

• 3 duże marchewki

• 1 szklanka oleju

• 5 jajka

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• starta skórka z dwóch pomarańczy

• Masa:

• 2 śmietany 30%- 330ml

• 4 łyżki cukru pudru

• 2 opakowania serka mascarpone- 250g

• 2 kropelki olejku pomarańczowego

• Pozostałe:

• 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g

• 2 opakowania galaretki pomarańczowej

• 20 dag płatków migdałowych

Cuisine: Cooking time: 100 mins Serving: 8 people

Dziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki powoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też polubicie ? Przekonajcie się sami więc bierzcie się do roboty!10422223_1516430255283223_120423962917703562_n



Wykonanie:


Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min.

Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i ubijamy tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodajemy olej, startą marchew, skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.

Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści.

Kolejność układania :
biszkopt
połowa dżemu z galaretką
migdały
ciasto marchewkowe
krem
ciasto marchewkowe
pozostały dżem z galaretką
migdały

Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation