Kuchnia

Napoje

Nalewka z czarnego bzu

Kwiatostanów miało być pięćdziesiąt a zerwaliśmy ponad sto... W kuchni wyjmuję po kolei baldachy i otrząsam je lekko, żeby usunąć owady. Pyłek spada jak złoty, aksamitny deszcz. Potem układam kwiaty w słoiku i dodaję plasterki cytryny. Wstawiam na gaz garnek, żeby przegotować wodę z cukrem do zalania kwiatów.

50 baldachów bzu czarnego
1 kg. cukru
1 litr wody
2-3 dorodne cytryny
duuuuży słoik :)

Po ok. 10 dniach należy nalewkę przecedzić przez gęste płótno lub filtr z bibuły. Połączyć z 1 l. spirytusu. Powinno jeszcze postać przez ok. 4 tygodnie... Przepis na nalewkę znalazłam w internecie ( jest dużo różnych wariantów). Na razie etap pierwszy zakończony. Będę uzupełniać wpis w miarę wykonywania kolejnych czynności.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation