Kuchnia

ciasta

PROFITEROLKI Z NADZIENIEM ADVOCATOWYM

Ciasto parzone (jak z przepisu na ptysie):
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5 cm kółka przy pomocy rękawa cukierniczego, okrągłą końcówką (1 cm szerokości). Można również wyłożyć łyżką.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Krem z advocatem*:
350 ml mleka
250 ml advocatu
6 żółtek
80 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej

Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z advocatem.
Cukier utrzeć z żółtkami do białości (ja robię to mikserem koncówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę wlać do mleka z advocatem, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Uwaga: nadzienie jest sztywne, tzn. wyciskane przy pomocy ozdobnej szprycy pozostawia wzorek - to jest wg mnie idealna konsystencja; jeśli lubicie luźniejsze kremy, odejmijcie po 5 - 8 g z każdej mąki.
Wykonanie:
Krem umieścić w rękawie cukierniczym, lub łyżką - nadziewać przekrojone profiterolki. Można również bez przekrajania nadziewać je ostrą końcówką do nadziewania pączków. Ozdobić zygzakami z roztopionej czekolady.
* krem najlepiej przygotować wieczór wcześniej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation