Kuchnia

LCHF

Ciasteczka tahini z pistacjami 🍪🌰
Inspirowane chałwą z dodatkiem pistacji, odżywcze ciacha z minimalną ilością węglowodanów a bogate w białko i tłuszcze. Pyszny snack bez cienia wyrzutów sumienia 😇

📝 Składniki:

120g pasty tahini
40g masła
2 jajka
6 łyżek erytrolu ( lub garść gaktyli w wersji carb.🍭)
2 łyżki mąki kokosowej ( płaskie )
2 łyżeczki ekstraktu wanili
20g pistacji ( garść )

☝ Dla jednej osoby na diecie keto spokojnie wystarczy połowa składników.

💡 Wykonanie:

Masło rozpuść i jeszcze ciepłe dodaj do tahini. Wymieszaj delikatnie łyżką -
tahini powinno się lekko rozpuścić. Jajka zblenduj mocno z erytrolem i wanilią. Dodaj do masy tahini i mieszaj ostrożnie. Na koniec dodaj mąkę kokosową. Nie mieszaj zbyt mocno i długo bo masą się zbryli. Oddstaw na chwilę do lekkiego zwarcia. Powinna mieć konstystencję bardzo gęstego budyniu. Rozmieść porcje na około łyżkę w dużych odstępach od siebie na papierze do pieczenia. Ciastka w trakcie pieczenia się rozleją. Posyp skruszonymi pistacjami i wstaw do piekarnika na ok 120 °C. Piecz około 10-15 minut aż się bardzo delikatnie zarumienią. Lepiej piec w za niskiej temperaturze trochę dłużej, niż w za wysokiej bo erytrol straci smak. Po upieczeniu ciastka powinny być nadal miękkie jak omleciki. Nie dopiekaj ich tylko odstaw do wyschnięcia. Najlepsze są na drugi dzień.

🍭 W wesji carb. daktyle tradycyjnie rozmiękcz w gorącej wodzie (ale nie za mocno ), dokładnie odsącz i zblenduj z jajkami. Piecz w nieco wyższej temperaturze.

❗ Ze względu na różne gęstości tahini lub daktyle być może będziesz musiał pożąglować ilością mąki. Rób to jednak bardzo ostrożnie bo łatwo przesadzić i z delikatnych ciastek zamienią się w twarde koko-bloki.

Oto mój piewszy keto smakołyk ✌ Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation