Kuchnia

KAWA _DESERY

Deser kawowo – bakaliowy - Tryfenka

Składniki - na jeden duży deser (ok. 0,5 l naczynie) lub dwa mniejsze:

1 opakowanie herbatników (100g)
150 ml zaparzonej ulubionej kawy Arabica
1 serek waniliowy (ok. 180 g)
1 serek kremowy, jak do sernika (ok. 180 g)
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki dowolnych bakalii, ja dałam mieszankę keksową Bakalland

Herbatniki kruszymy w osobnym naczyniu i zalewamy kilkoma łyżkami kawy (ok. 7-8 łyżek) i rozgniatamy na gładką masę. Przekładamy połowę do szklanego deserowego naczynia. Nakładamy 2-3 łyżki serka waniliowego, posypujemy połową bakalii. W osobnej miseczce mieszamy 2 łyżki białego serka kremowego z cukrem pudrem i 2 łyżkami kawy. Kładziemy na bakalie jako kolejną warstwę polewając wierzch łyżką kawy. Dokładamy resztę masy herbatnikowej, a na nią 2-3 łyżki serka waniliowego. Wierzch posypujemy bakaliami. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation