Kuchnia

desery

Czekoladowy mus z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki na 2 porcje:
75g ciemnej czekolady
25 ml espresso
2 jajka (umyte i przelane wrzątkiem)
ok. 1/4 - 1/2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

ponadto do dekoracji:
truskawki
bita śmietana
wafle dekoracyjne


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku i jeszcze chwilę trzymać w kąpieli wodnej mieszając cały czas. Zdjąć z ognia, wlać powoli espresso i wymieszać dokładnie na gładki krem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i nadal ubijać. Do masy czekoladowej dodawać powoli pianę (nigdy na odwrót!) i wymieszać. Schłodzić.
Workiem dekoratorskim przełożyć do pucharków. Udekorować kleksem bitej śmietany i truskawką.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation