Kuchnia

warzywka

Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem

Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Gzik niektórzy doprawiają śmietaną, solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem, koperkiem, olejem.
Pyry z gzikiem początkowo jadano głównie w postne piątki. Ale to danie tak wpisało się w kulturę kulinarną wielkopolski, że jada się je częściej, można je też zamówić w poznańskich restauracjach.
Ja lubię też jeść ziemniaki w mundurkach, przekrojone na pół, lekko posolone, z kawałkiem świeżego masła, które spływa z ciepłych ziemniaków,
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
150 g śmietany 10%-18%
1 cebula
szczypiorek
sól
czarny pieprz

Dodatkowo:
po 2 duże ziemniaki osobę

Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy bez obierania, czyli w mundurkach w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Twaróg rozdrabniamy widelcem w misce, dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę, wszystko dokładnie łączymy. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, nakładamy po dużej łyżce gziku, można ozdobić koperkiem, ja posypałam szczypiorkiem, resztą cebulki i czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation