Kuchnia

ciasta

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką budyniową
kruche ciasto:
250 g masła lub margaryny
2,5 szklanki mąki
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka budyniowa:
7 białek
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe
3/4 szklanki oleju rzepakowego
dodatkowo:
kilka łodyg rabarbaru
2 łyżki kaszy manny
1 budyń waniliowy
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z kaszą manną i budyniem. Tak przygotowany rabarbar przekładamy na podpieczony spód. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z rabarbarem. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce oraz posypujemy ciasto.
Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation