Kuchnia

⇒ POTRAWY MIĘSNE » ☕️…✽

Paella z wołowiną.

Składniki:

500 g wołowiny
1 kiełbasa chorizo
2 marchewki
1 por
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 małe cukinie lub 1 duża
2 pomidory
2 łyżki masła
1,5 szklanki ryżu
3 szklanki bulionu
1 szklanka pulpy pomidorowej

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w kostkę i obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy pokrojoną w kawałki chorizo. Mięso odkładamy i przykrywamy.

Cebulę szatkujemy w półplasterki i szklimy na pozostałym po mięsie tłuszczu. W trakcie smażenia dodajemy posiekanego pora i startą na grubych oczkach marchewkę. Po kilku minutach dodajemy do mięsa.

Cukinię kroimy w średnią kostkę i krótko obsmażamy, by lekko się zarumieniła. Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Je także dodajemy do mięsa.

Czas na przygotowanie ryżu. Topimy masło i przesmażamy na nim surowe ziarna. Dodajemy drobno posiekany czosnek i mieszamy od czasu do czasu, a po kilku minutach zalewamy bulionem i pulpą pomidorową. Dodajemy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników.

Gotujemy na minimalnym ogniu, bez przykrycia, do czasu aż ryż wchłonie cały płyn.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation