Kuchnia

dania obiadowe

Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą
Czas gotowania: 40

SKŁADNIKI
-duża podwójna pierś z kurczaka
-przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, tymianek
-szpinak - 1 opakowanie (300 g)
-2-3 ząbki czosnku
-ser feta (pół kostki)
-2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE

Farsz szpinakowy:
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, a po chwili wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy szpinak (wcześniej umyty i drobniej posiekany) i smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta, pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Mięso:
Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie płaty i rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety (najlepiej przy pomocy folii aby nie podziurawić mięsa). Przyprawiamy pieprzem, ostrą papryką i odrobiną soli.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć ściśle w roladkę.
Zawinięte roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Jeżeli chcemy, możemy zrobić panierkę z bułki tartej i jajka.
Podsmażone roladki przekładamy na blaszkę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (czas zależy od wielkości roladek).

Ja dodatkowo wykonałam szybki sos do roladek (na patelni po smażeniu roladek, wlałam trochę wody, zagotowałam ją, po czym dodałam odrobinę śmietanki i koperku). Możecie oczywiście podać zapieczone roladki bez żadnego sosu, które smakują równie pysznie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation