Kuchnia

małe co nieco

Roladki schabowe


4 plastry schabu
4 plasterki wędzonej szynki
4 plasterki żółtego sera
ogórek kiszony
mała cebula
4 łyżeczki musztardy
sól, pieprz

Sos

250 g grzybów (świeże lub mrożone)
ewentualnie kilka pieczarek
mała cebula
200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
1/2 szkl bulionu, wody lub białego wina

Schab myję, osuszam i cienko rozbijam. Lekko solę i posypuję pieprzem. Każdy plaster smaruję łyżeczką musztardy. Następnie układam po plasterku szynki, żółtego sera i ogórka. Posypuję posiekaną cebulą i zwijam w roladkę. Każdą spinam wykałaczką lub obwiązuję nicią.
Na patelni rozgrzewam olej. Układam roladki i obsmażam z każdej strony. W tym czasie przygotowuję składniki sosu. Cebulę i grzyby kroję w plastry. Gdy schab się zarumieni dorzucam do niego cebulę z grzybami i smażę około 5 minut. Wlewam bulion, mieszam, przykrywam patelnię i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec wlewam śmietankę, zagotowuję i gotuję chwilkę, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku, ewentualnie posypuję posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation