Kuchnia
Na obiad
TOFU TIKKA MASALA
3 opakowania tofu
marynata:
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
sos:
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1-2 łyżeczka kuminu
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki czarnuszki (niekoniecznie)
szczypta cukru
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1 cebula
puszka pomidorów
sól
1 puszka mleka kokosowego
(opcjonalnie) 1/2 szklanki wody
(opcjonalnie) szklanka mrożonego groszku
świeża kolendra
❤ Odsącz z wody tofu. Zawiń go w papierowy ręcznik i połóż na nim coś ciężkiego, np garnek.
Zostaw na 10 minut. Następnie pokrój tofu w sześciany.
❤ Przesyp tofu do miski. Dodaj przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru i na koniec 2 łyżeczki mąki kukurydzianej bądź z ciecierzycy. Wymieszaj tak by kawałki tofu pokryły się w przyprawach.
Zamiast tofu możesz użyć podgotowanych różyczek kalafiora, kawałki wcześniej posolonego bakłażana lub cukinii.
❤ Rozgrzej patelnie z łyżką oleju i usmaż wszystek tofu na złoto. Przenieś na ręcznik papierowy.
LUB rozrzuć tofu na blaszce do pieczenia i piecz około 20 minut w 175 stopniach. Tofu stanie się super chrupkie i lekko suche. Ale to nic, po wrzuceniu do sosu nabierze delikatności i smaku. Polecam upiec tofu!
❤ W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju.
❤ Cebulę posiekaj w pióra i wrzuć do garnka.
❤ Dodaj wszystkie przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masala, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki czarnuszki, szczypta cukru, 1 łyżeczkę startego świeżego imbiru i 4 posiekane ząbki czosnku. Mieszaj i podsmażaj przez 4 minuty.
❤ Dodaj pomidory i gotuj przez 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
❤ Sos ostudź i zmiksuj np. przy pomocy blendera kielichowego. Sos dostanie pięknego pomarańczowego koloru. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodaj 1/2- 1 szklanki wody.
❤ Przelej sos z powrotem do rondla.
❤ Dodaj zielony groszek. Gotuj na małym ogniu, niech groszek stanie się miękki.
❤ Dodaj porządny chlust gęstego mleka kokosowego.
❤ Mieszaj tak by sos nabrał jednolitego koloru.
❤ Dopraw sos solą.
❤ Dodaj usmażone kawałki tofu.
❤ Dodaj listki świeżej kolendry.
❤ Jeśli sos jest za ostry dodaj soku z 1/2 cytryny.
❤ Podawaj z ryżem, kaszą lub chlebkami naan
MA==