Kuchnia

Ciekawostki

7 warzyw i owoców, których lepiej nie obierać - Women's Health

Lubisz pieczone ziemniaki albo bataty? Zajadasz się jabłkami, ale zawsze obierasz je ze skórki? Zobacz, dlaczego zjadanie warzyw i owoców ze skórką jest korzystne dla Twojego zdrowia i szczupłej figury.

„Jedz więcej warzyw i owoców” to rada żywieniowa, która, jak wszyscy wiemy, prowadzi do lepszego zdrowia i mniejszej ilości kilogramów. Ale nawet jeśli szalejesz za sałatkami, to faktem jest, że proces mycia, obierania i przygotowywania do nich produktów może pożerać mnóstwo czasu.

Dlatego pewnie będziesz podekscytowana wiadomością, że w wielu przypadkach możesz pominąć jeden krok tego procesu – obieranie. Dzięki czemu zaoszczędzisz czas, zwiększając jednocześnie ilość substancji odżywczych i ulepszając smak. Katie Cavuto, specjalistka od żywienia, przedstawia poniżej ściągawkę z siedmiu superzdrowych skórek produktów, których nigdy nie powinnaś się pozbywać.

1. Ziemniak

Tradycyjnie purée ziemniaczane, ziemniaczana sałatka, a nawet gotowane czy pieczone ziemniaki przygotowywane są z obranych ziemniaków. Ale to kiepski pomysł. „20% składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B i pierwiastki śladowe, jest w skórce. Tam znajduje się także cały błonnik” – mówi Cavuto. Postaraj się tylko wyskrobać bulwę porządnie, żeby mieć pewność, że jest czysta.

Pamiętaj też, że przekonanie o złym wpływie ziemniaków na zdrowie i figurę to mit. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj pozostałe z 4 mitów o węglowodanach w odchudzaniu.

2. Bakłażan

Skórka naszego ciemnofioletowego ulubieńca zawiera fitoskładnik o nazwie nasunina. To silny antyoksydant, który pomaga przeciwdziałać uszkodzeniu komórek w wyniku procesu starzenia się i chorób.

3. Słodki ziemniak

Jego skórka zawiera większość składników odżywczych, takich jak witamina C, potas i betakaroten. Chciałabyś spróbować batatów, ale nie wiesz, jak je przyrządzić? Wypróbuj nasz przepis na kanapkę z indykiem i hummusem z batatów.

4. Ogórek

Może być trochę szorstka, ale ciemnozielona skóra ogórka jest naładowana antyoksydantami, które zwiększają odporność oraz błonnikiem, który zapobiega zaparciom i wzmacnia zdrowie układu żołądkowo-jelitowego. Ogórek sprawdza się też świetnie jako składnik koktajli czy soków – sprawdź 10 przepisów na świeże soki i koktajle.

5. Marchewka

Pod warunkiem, że zafundujesz temu rosnącemu w ziemi warzywu porządne mycie, nie ma powodu, by usuwać jego zewnętrzną warstwę. „Wszystkie antyoksydanty znajdują się w lub bezpośrednio pod skórką” – mówi Cavuto.

6. Pasternak

Często nazywany białą marchwią, pasternak jest mniej słodki od marchewki – smakiem przypomina nico korzenne przyprawy. Ale tak samo jak pomarańczowa kuzynka, pasternak mnóstwo składników odżywczych ukrywa tuż pod skórką. Dlatego też nie pozbywaj się jej, gdy używasz go w kuchni.

7. Jabłko

Wielu ludzi obiera je ze skórki, bo bywa, że ciężko ją strawić. Ale to oznacza tylko, że jest ona bogata w błonnik, który sprawia, że czujesz się najedzona i przy okazji wspomaga trawienie. „Skórka jabłka bogata jest w kwercetynę, witaminę C i triterpenoidy, które zwalczają raka” – mówi Cavuto.

Tekst: Esther Crain

WH
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation