Kuchnia

Wołowina

Składniki (na 4 porcje):
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 1 por
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- 5 dużych lub 10 małych pieczarek
- 5-8 suszonych śliwek
- 200 ml piwa Guinness
- 200 ml bulionu drobiowego (u mnie z kostki Winiary)
- 1 łyżka miodu
- 50 ml sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki
- 2 opakowania kaszy jaglanej

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Na patelnię dodajemy kolejno: pokrojony w półksiężyce por, pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i pokrojoną w półplasterki marchew i ćwiartki lub plasterki pieczarek. Po dodaniu każdego ze składników podsmażamy przez chwilę przed dodaniem następnego. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki śliwki, miód i piwo. Całość zagotowujemy.

Zawartość patelni przelewamy do wolnowara. Dodajemy bulion, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy w wolnowarze przez około 8 godzin. Jeśli nie mamy wolnowara możemy gotować gulasz w garnku o grubym dnie, trzymając na małym ogniu przez 5-8 godzin, mieszając od czasu do czasu.

W razie konieczności możemy zagęścić gulasz odrobiną mąki.

Pod koniec gotowania w osobnym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kaszę jaglaną i gotujemy do miękkości.

Gorący gulasz serwujemy z kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation