Kuchnia

mniam!

Makaron z kurkami i słonecznikową śmietanką

Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 2 - 3 porcje:
Śmietanka słonecznikowa:
1/2 szklanki słonecznka

2/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
szczypta soli

Makaron:

250 g makaronu
sól

1/4 cebuli
oliwa

200 g kurek

1/2 łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego słodzika
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
sól i pieprz

oraz: posiekana pietruszka, czarny pieprz
dodatkowo: kawałek ściereczki, gazy lub tetrowej pieluchy

Przygotowanie:
W czajniku zagotować wrzątek i zalać ziarna słonecznika. Pozostawić na kwadrans.
W międzyczasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę na makaron. Cebulę pokroić w kostkę, małe kurki pozostawić w całości, a duże przekroić na pół.
Przygotować śmietankę: namoczony słonecznik odcedzić, przełożyć do wysokiego naczynia blendera. Dodać odmierzoną wodę, sok z cytryny oraz sól i blendować przez 1 – 3 minuty. Kiedy płyn będzie biały, a kawałeczki słonecznika małe, odcedzić przez gazę do pudełeczka. To, co zgromadzi się w pudełeczku to gotowa słonecznikowa śmietanka.
Przygotować sos i makaron: do gotującej się osolonej wody wrzucić makaron, w tym czasie zrobić sos. Na dnie dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i smażyć 1 minutę do czasu, aż zrobi się przezroczysta. Wtedy zwiększyć ogień i dorzucić kurki, smażyć przez 1 minutę nie mieszając. Po tym czasie dodać syrop z agawy, sok z cytryny i smażyć ostatnie kilkanaście sekund.
Połączyć wszystkie składniki: Dodać śmietankę, pietruszkę, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz płatki drożdżowe, jeśli mamy je pod ręką. Podgrzewać 1 – 2 minuty, aby sos lekko zgęstniał. W tym czasie odcedzić makaron, dodać do kurek w sosie, podgrzewać ostatnią minutę i podawać. Dobrze smakuje z dodatkowym czarnym pieprzem na wierzchu.
Porady:

W ten sam sposób można przygotować makaron w wersji bezglutenowej, korzystając na przykład z makaronu z soczewicy lub fasoli.*
Pozostały po zrobieniu śmietanki słonecznik można wymieszać z odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem i otrzymacie prostą pastę na kanapki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation