Święta i uroczystości

Wielkanoc

Miękkie ciasteczka migdałowe Amaretti

Składniki na 35 sztuk:

3 białka, z dużych jajek (110 g)
280 g zmielonych migdałów (bez skórki)
250 g drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
30 ml likieru Amaretto

Dodatkowo:

zwykły cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek

Białka ubić w misie miksera na sztywno. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Powinna powstać gęsta, klejąca masa migdałowa.

Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy migdałowej odrywać kawałki wielkości małego orzecha włoskiego, formować kulki, obtaczać je kolejno w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze i układać na blaszce w sporych odstępach. Piec przez około 15 minut w temperaturze 175ºC. Gotowe ciasteczka sporo urosną, popękają, będą lekko lub bardziej rumiane. Wyjąć, lekko przestudzić na blaszce, następnie przenieść na kratkę.

Z przepisu otrzymamy 3 blachy ciasteczek (około 35 - 40 sztuk).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation