Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

surówka

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka

Składniki
1/3 główki kapusty pekińskiej
1 średnie jabłko
1 marchewka
1 duża garść natki pietruszki

Sos
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki cukru

Wykonanie
wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu
drobno poszatkować kapustę pekińską i dać ją do miski
posiekać natkę pietruszki i dodać do kapusty
obrać marchewkę oraz jabłko. Z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne. Marchew oraz jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki, następnie dodać do kapusty z pietruszką
wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać sos i jeszcze raz dobrze wymieszać, aż surówka będzie jednolita
podawać od razu. Surówkę można przechować w lodówce, ale najlepsza jest przygotowana na świeżo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation