DIY - zrób to sam

przepisy

Kiszone cytryny - niepowtarzalny smak i walory zdrowotne:
Składniki:

Kilka średnich niewoskowanych cytryn, najlepiej ekologicznych
Sól gruboziarnista, niejodowana
Wysterylizowany słoik
Opcjonalnie: ulubione przyprawy np. ziarenka pieprzu, cynamon, liść laurowy, rozmaryn, chili, imbir, goździki w zależności jaką nutkę smaku chcemy uzyskać i do czego używać

Sposób wykonania:

Cytryny namoczyć w wodzie na 1-2 godziny, jeśli nie mamy pewności co do pochodzenia – usunąć pestycydy
Słoik wysterylizować wrzątkiem, odstawić do wysuszenia.
Z 5-7 cytryn (tyle ile wejdzie do słoika) odciąć wierzchy, przekroić na krzyż, ale nie do końca tak by spód był nienaruszony. Do środka każdej z nich wsypać łyżkę soli, zacisnąć.
Na dno słoika wsypać 2-3 łyżki soli oraz przyprawy (opcjonalnie). Następnie kolejno umieszczać cytryny ciasno w słoiku, dociskając drewnianą wysterylizowaną łyżką, w ten sposób zacznie się tworzyć solanka. Z pozostałych cytryn wycisnąć sok i zalać cytryny w słoiku. Cytryny powinny być całkowicie zanurzone w zalewie, jeśli zabraknie soku można dolać przegotowanej wody.

Napełniony słoik zamknąć, uszczelnić i odstawić w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na kilkanaście dni (maksymalnie 3 tygodnie) codziennie obracając go do góry dnem, potrząsając by rozprowadzić solankę.

Cytryny będą gotowe kiedy skórka będzie miękka, nawet nie dotykając można to zauważyć bo zmieni się nieco struktura i kolor na bardziej miodowy.

Po zakończeniu procesu fermentowania wstawić do lodówki.

Do potraw dodawać nie więcej niż 1/2 – 1 cytrynę pokrojoną w kostkę oraz nieco soku. Czas przechowywania w lodówce do 6 miesięcy.

Uwaga:

Kiszone cytryny bez przypraw są znakomite i nadają się do wszystkiego, używając przypraw należny pamiętać aby je dodawać w małych ilościach by nie zdominowały smaku, oraz nie więcej niż 2 różne przyprawy na słoik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation