Kuchnia

kuchnia

Mini Pavlova z musem czekoladowym ilovebake.pl

Mini Pavlova z musem czekoladowym to deser dla osób uwielbiających mocno słodkie smaki. Chrupiącą beza z lekko wilgotnym wnętrzem i do tego spora dawka czekolady. Ja wykonałam ten przepis na czekoladzie deserowej, ale równie dobrze będzie smakował z czekoladą mleczną. Jeśli mamy sezon możemy dodać maliny lub wiśnie dla podkreślenia smaku. Słodka beza i do tego mus czekolady to połączenie, które nie ma sobie równych. Idealny przepis na Walentynki.

Wykonanie bezy jest dziecinnie proste i na końcu wpisu znajdziesz zdjęcia z mojego wykonania. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego i tylki wystarczy zrobić małe kleksy i zrobić na środku lekkie wgłębienie.

Uwaga: bezy podczas pieczenia zwiększą swoja objętość o połowę, dlatego staraj się nie wykonywać za dużych miseczek, aby miały miejsce na blaszce do wyrośnięcia i nie nachodziły na siebie.

Jeśli lubisz bezy zupełnie wysuszone możesz ja przetrzymać nawet do 1 godziny w piekarniku. Będzie sucha łącznie ze środkiem.

Mus czekoladowy po połączeniu może być dosyć rzadki, ale należy go włożyć do lodówki i ładnie stężeje.

Mini Pavlova z musem czekoladowym to deser, który nie należy długo przechowywać, ponieważ zaczyna mięknąć od musu. Jeśli masz ochotę bezy możesz upiec kilka dni wcześnie i np. owinąć folią, zamrozić lub przechowywać pod kloszem w temp pokojowej. Wtedy nie będzie pochłaniać wilgoci w pomieszczenia i nie zacznie mieknąć.

W sezonie letnim polecam dodawać na wierzch maliny, wiśnie lub inne lekko kwaśne owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation