Kuchnia

Kulinaria

Babeczki Tiramisu

Składniki:
3 jajka
150 g cukru
100 ml oleju
100 ml likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym likierem np. Advocatem
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Jajka z cukrem ubijać za pomocą miksera ok 5-6 min aż powstanie jasna masa.
2. Do masy z jakami dodać olej i likier tiramisu. Wymieszać.
3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą - dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nastawionym na 175 C z funkcja grzania góra-dół około 20 min. Wystudzić.

Składniki na krem tiramisu:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
30 ml likier tiramisu
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno.
2. Dodać do niej mascarpone, likier i cukier. Wszystko ubić mikserem na gładką, gęstą masę.

Krem wykładać łyżką na babeczki i obsypywać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation