Kuchnia

Kuchnia

Kiszone cukinie, ogórki i pomidory koktajlowe -

Co roku kiszę kilka słoików malutkich cukinii, ogórków i pomidorków koktajlowych, świetnie nadają się jako zakąska, do sałatek lub do zup.

Do słoika wrzucam kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, koper i estragon czyli to co do ogórków kiszonych.

Składniki
młode

ogórki
cukinie żółte i zielone
pomidorki koktajlowe
Zalewa:
1 litr wody
1 czubata łyżka soli kamiennej
na litrowy słoik:
5 cm chrzanu grubości kciuka
3 duże ząbki czosnku
2 gałązka kopru
1 gałązka świeżego estragonu
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
kiszone cukinie
Cukinie kroimy w 0,5cm talarki, czosnek i chrzan obieramy.

Na dno słoika wrzucamy 1 gałązkę kopru, estragonu, czosnek i chrzan.

kiszone warzywa
Warzywa układamy warstwami, najlepiej kolorami, aby ładnie się wyróżniały, pomiędzy wciskamy jeszcze ząbki czosnku.

Do dzbanka wlewamy litr wody i wsypujemy czubatą łyżkę soli, mieszamy tak długo, aż sól się rozpuści.

Słoiki zalewamy zalewą, zamykamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce, podobnie jak ogórki kiszone, gdy ustąpi burzliwa fermentacja są gotowe do jedzenia. Ukiszone warzywa możemy przechowywać do 12 miesięcy w chłodnej piwnicy albo lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation