Kuchnia

coś z mięsa

Wiosenne pierogi

Składniki

mąka gryczana i pszenna (4:1)
gorąca woda
olej lub masło (łyżeczka na 2 szklanki mąki)
szczypta soli
30 dag młodej pokrzywy (ew. liści botwinki lub młodej rzodkiewki)
po 2 garście roszponki i rzeżuchy
2 jajka
1 cebula
2 łyżki startej goudy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżeczka soku z cytryny
łyżka sklarowanego masła
pieprz
sól

Przygotowanie

1
Mąkę gryczaną i pszenną przesiać, wymieszać, lekko podprażyć (nie rumienić!) w rozgrzanym suchym rondlu. Zdjąć z ognia, dodać sól i wlewać gorącą wodę, stale mieszając. Potem zagnieść na stolnicy, ewentualnie dodając troszeczkę oleju.
Składniki etapu: mąka gryczana i pszenna (4:1), gorąca woda, olej lub masło (łyżeczka na 2 szklanki mąki), szczypta soli
2
Zielone liście starannie umyć, osuszyć, drobno posiekać. Jajka umyć, ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle.
Składniki
30 dag młodej pokrzywy (ew. liści botwinki lub młodej rzodkiewki) , po 2 garście roszponki i rzeżuchy , 2 jajka, 1 cebula , łyżka sklarowanego masła
3
Dołożyć posiekane liście i, mieszając, smażyć, aż płyn odparuje. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, przestudzić i starannie wymieszać z jajkami, goudą i szczypiorkiem.
Składniki
Łyżeczka soku z cytryny , pieprz , sól, 2 łyżki startej goudy , 2 łyżki posiekanego szczypiorku
4
Z rozwałkowanego ciasta lepić małe kwadratowe pierożki, gotować, aż wypłyną. Podawać polane stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation