Kuchnia

Desery

Suflet cytrynowy
Składniki na 6 porcji:
6 żółtek
6 białek
130 g drobnego cukru
500 g śmietanki kremówki
Sok i drobno starta skórka z 4 cytryn
1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:
Uprażone płatki migdałów
Cytryny smażone w cukrze

Wykonanie:

Przygotować naczynie do sufletów, owijając je trzema warstwami pergaminu, tak żeby wystawał 6-8 cm powyżej górnej krawędzi naczynia. Ja użyłam foremek o wysokości 4 cm, i średnicy 9 cm. Następnie mocujemy papier sznurkiem lub taśmą ( bardzo dobrze sprawdzają się gumki) Wysmarować wnętrze pergaminowych foremek olejem i odstawić do lodówki. Ubić żółtka z 80 g cukru i skórką cytryny na puszystą, białą masę. Sok z cytryny podgrzać i rozpuścić żelatynę namoczoną wcześniej w odrobinie wody. Lekko przestudzić. Ubić śmietanę do konsystencji kremu.

Do żółtek dodawać stopniowo syrop cytrynowy ciągle miksując. Przerwać miksowanie i dodać śmietanę. Ręcznie wymieszać. Ubić białka z pozostałą ilością cukru ( 50 g) i domieszać do przygotowanej masy. Przekładamy do foremek, nakładając 2-3 cm powyżej krawędzi naczynia. Delikatnie wygładzić powierzchnię. Wstawić suflety do lodówki na 6-8 godzin, lub 3-4 godziny do zamrażalnika.
Cytryny przeznaczone do dekoracji kroimy na plasterki lub cząstki i krótko gotujemy (2 min) w syropie sporządzonym z cukru i wody w proporcji 1: 1 ( np. 200 g cukru+200 ml wody)

Cytryny do czasu dekoracji przetrzymywać w syropie. Migdały w płatkach uprażyć na suchej patelni.

Z naczynia zdejmujemy pergamin. Suflet posypujemy migdałami i przyozdabiamy cytryną. Natychmiast podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation