Kuchnia

łasuchowooo

Kostka Ferrero Rocher

Składniki na ciasto:

8 jajek

180g cukru

120g mąki pszennej

40g kakao

200g mielonych orzechów

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę ferrero rocher:

300g serka mascarpone

350g nutelli

1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych

100g gorzkiej czekolady


Składniki na masę śmietankową:

400ml śmietany kremówki 36%

100g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 śmietan fix (lub 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody)


Polewa:

100g gorzkiej czekolady

100ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:

kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji

1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny – do nasączenia





*** W misce umieszczamy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i kakao ***

*** Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy ***

*** Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy po kolei żółtka oraz po łyżce suchej mieszanki mącznej z kakao i orzechami, cały czas miksując ale już na najniższych obrotach miksera.Dno blaszki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy ciasto przez ok 40 minut – do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***

*** Następnie przygotowujemy masę ferrero rocher: gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie serek mascarpone i nutelle miksujemy ze sobą na gładki, jednolity krem. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz orzechy ***

*** 1/3 szklanki wody mieszamy z 2 łyżkami wyciśniętego soku z cytryny. Jeden blat ciasta ponownie umieszczamy w foremce, za pomocą pędzelka ciasto nasączamy połową wody z cytryną. Na ciasto wykładamy krem ferrero rocher. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy masę śmietanową: śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i szybko ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na masę ferrero rocher ***

*** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta nasączonym pozostałą wodą z cytryną i wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy wszystko, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia ***

*** Gdy polewa przestygnie oblewamy nią ciasto i wygładzamy ***

*** Następnie ciasto obsypujemy startą na dużych oczkach mleczną czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę ***

*** Po tym czasie ciasto możemy już pokroić na porcję i podać ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation