Kuchnia

Pyszne słodkości..

Norweskie bułeczki cynamonowe - Justyna Dragan

Składniki:

Ciasto:
600 g mąki pszennej
100 g cukru
14 g suchych drożdży lub 28 g drożdży świeżych
½ łyżeczki soli
100 g roztopionego masła
300 ml letniego mleka
2 jajka

Dodatkowo:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Przygotowanie:

Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać mleko, roztopione masło i jajka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (można wyrobić ciasto ręcznie, lecz jest to bardziej pracochłonne). Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 3-5 mm). Wysmarować go miękkim masłem, posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulon pokroić na 15-18 części. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na około 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st. C przez 25-30 minut do zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation