Kuchnia

mięsa

Frykadelki w sosie grzybowym
Zraziki z mięsa mielonego z aromatyczny boczkiem, zatopione w pachnącym świętami i lasem sosie grzybowym.
9 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 1 cebula
• 1 bułka zwykła
• 10 dag boczku
• 4 ogórki kiszone
• 20 dag grzybów suszonych podgrzybków
• Mąka do panierki
• Olej do smażenia
• Sól
• Papryka ostra
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Sposób przygotowania:
1. Grzyby suszone moczymy w wodzie około godziny.Następnie odlewamy wodę przekładamy do brytfanny, zalewamy ponownie wodą i gotujemy.
2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Następnie dodajemy obrana i drobno pokrojona cebulę, wcześnie namoczoną w mleku bułkę.
3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety. W środek każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki.
4. Każdy kotlet obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
5. Następnie przekładamy do brytfanki z sosem grzybowym.
6. Gotujemy 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką ( 2 łyżeczki) rozrobioną w malej ilości wody, wlewamy sos sojowy. Dwie minutki gotujemy.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation