Kuchnia

Dania

Makaron muszle w sosie pomidorowym z parmezanem - ugotuj.to

Ilość osób: 2
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:
ok. 20 makaronowych muszli
4 łyżki tartego parmezanu
Sos:
3 średniej wielkości pomidory (najlepiej malinowe)
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego oregano i/lub bazylii
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Skórkę na jednym z czubków każdego pomidora naciąć na krzyż. Sparzyć pomidory wrzątkiem, a następnie obrać i drobno posiekać (usuwając twarde części). Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory. Przesmażyć, aż zrobią się miękkie, a następnie zblendować. Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami, chwilę podgrzewać. Muszle ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i dodać do gorącego sosu. Podawać gorące, posypane parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation