Kuchnia

na talerzu

Serniczki z białą czekoladą - deser bez pieczenia - praktykulinarni

8 porcji
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 10 minut
Chłodzenie: 3-4 godziny
Porcja: 458 kcal

SKŁADNIKI
Herbatniki kakaowe 125 g
Masło 50 g
Śmietanka 30 proc. 330 ml
Serek śmietankowy kremowy (kanapkowy) 450 g
Biała czekolada 150 g
Żelatyna 3 czubate łyżeczki
Barwniki spożywcze
Owoce i płatki migdałowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
Przygotuj osiem małych naczyń/kokilek, wyłóż je folią spożywczą. Herbatniki rozgnieć tłuczkiem lub rozdrobnij w malakserze i wymieszaj ze stopionym masłem. Nałóż po łyżce do każdego pojemnika, dociśnij, wstaw do lodówki na 10 minut.
Czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki, wlej 2 łyżki śmietanki. Miseczkę wstaw do rondelka z wodą, podgrzewaj, żeby roztopić czekoladę. Przestudź.
Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudź. Resztę śmietany ubij z serkiem. Stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj czekoladę. Na końcu wlej wystudzoną żelatynę i wymieszaj.
Masę podziel na 2-3 porcje, do każdej dodaj po kropli barwnika spożywczego w innym kolorze, wymieszaj i przelej na warstwę herbatników. Serniczki z białą czekoladą wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Pomysły:
Serniczki z białą czekoladą udekoruj owocami i uprażonymi płatkami migdałowymi. Białą czekoladę zastąp gorzką i zrezygnuj z barwienia masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation