Kuchnia

Dania obiadowe - kasza, ryż, spaghetti

MAKARON Z TUŃCZYKIEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

400 g makaronu (u mnie tagliatelle)*
1 większy ząbek czosnku, posiekany
pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
2 łyżeczki kaparów, posiekanych
4 łyżki oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
400 ml przecieru pomidorowego (passata)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
do posypania: posiekana natka pietruszki
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go (nie przelewamy wodą). Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy przez minutę. Dodajemy kapary i oliwki, smażymy kolejną minutę. Wlewamy przecier, dodajemy rozdrobionego tuńczyka (oddzielonego z zalewy), ocet, sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy przez 3 minuty. Dodajemy makaron, mieszamy. Rozkładamy pomiędzy 4 talerze, posypujemy natką.

* zamiast makaronu tagliatelle możecie użyć spaghetti lub innego ulubionego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation