Kuchnia

obiad

Kotlety ziołowe w sosie
Kiedy się Wam znudziły tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety drobiowo wieprzowe z dodatkiem przypraw oraz ziół. Polane warzywnym sosem, możemy przygotować na różne uroczystości lub rodzinny obiad.
11 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 300 g fileta kurczaka
• 300 g szynki wieprzowej
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżka musztardy
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek natki pietruszki
• ½ łyżeczki tymianku suszonego
• Olej do smażenia
Składniki na sos:
• 1 cebula
• 1 papryka czerwona
• 2 ząbki czosnku
• 1 kostka rosołowa
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka bazylii suszonej
• 100 g śmietany 18%
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso z kurczaka oraz szynkę, myję osuszam, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa. Przekładam do miski. Cebulę, czosnek obieram drobno kroję i łączę z mięsem, wbijam jajko, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję bułkę tartą, dodaję majonez musztardę. Następnie dodaję posiekany drobno szczypiorek oraz pietruszkę i suszony tymianek. Wszystko dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju.
2. W tym czasie, co smażą mi się kotlety, przygotowuję sos, cebulę oraz czosnek obieram, paprykę myję, usuwam nasiona, drobno kroję. Warzywa przekładam do blendera i 2 minutki blenduję. Następnie warzywa przekładam do garnka, dodaję kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję suszoną bazylię , wlewam szklankę wody i gotuję. Po zagotowaniu zagęszczam sos mąką rozrobioną w śmietanie. Chwilkę gotuję i sosem polewam kotlety.
3. Gotowe.
4. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation