Kuchnia

kulinaria

Pulpeciki skandynawskie
Smak tych pulpecików rozpływa się w ustach a zapach unosi się po całym domu, koniecznie wypróbuj.
40 minut czas przygotowanie
14 porcji
Składniki na pulpety:
• 100 g cebuli
• 3 ząbki czosnku
• 15 oleju
• 750 g mięsa mielonego
• 80 g bułki tartej
• 1 całe jajko
• 30 g mleka
• ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
• ¾ łyżeczki pieprzu
• 1 ½ łyżeczki soli
Składniki na sos:
• 400 g wody
• 1 kostka bulionu mięsnego
• 40 g masła
• 20 g musztardy Dijon
• 20 g sosu sojowego jasnego
• 5 g soku z cytryny
• ¼ łyżeczki imbiru suszonego
• ½ łyżeczki pieprzu
• ½ szk. śmietany 30%
• 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania pulpetów:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam mięso, dodaję usmażone warzywa, wsypuję bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wbijam jajko, wlewam mleko i wyrabiam masę mięsną. Z masy mięsnej robię okrągłe kuleczki i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu pulpety układam w naczyniu.
Sposób przygotowania sosu:
1. Do garnka wlewam wodę, dodaję kostkę bulionową, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir, pieprz i gotuję około 10 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuje i polewam sosem pulpety.
2. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
3. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation