Kuchnia

obiad

Udka w młodej kapuście
Nie ma nic smaczniejszego, jak młoda kapusta, którą przygotujemy w prosty, szybki sposób, a z dodatkiem mięsa drobiowego będzie smakować wyśmienicie.
40 minut czas przygotowania
9 porcji
Składniki:
• 1 główka młodej kapusty
• 1 kg udek kurczaka
• 1 marchew
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 1 łyżka Vegety
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Udka myję, doprawiam przyprawą Gyros, układam w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę 35 minut w 180°C.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozpuszczonym maśle.
3. Kapustę drobno kroję, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew, kapustę dodaję do cebuli, smażę. Następnie podlewam jedną szklanką wody, wsypuję Vegetę, majeranek, wlewam ocet, gotuję pięć minut i zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody.
4. Kapustę łączę z upieczonymi udkami.
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation