Kuchnia

przekąski na impreze i nie tylko

Pasta paprykowa

SKŁADNIKI:


– 5 czerwonych papryk
– duży pęczek natki pietruszki
– pół szklanki ryżu
– pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– szklanka pestek słonecznika
– łyżeczka wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
– łyżeczka mielonego kminu
– pieprz i sól do smaku
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych


WYKONANIE:


– papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne
– ułożyć na papierze do pieczenia
– piekarnik ustawić z opcją górnego grilla na 230 stopni
– wsunąć blachę z paprykami tuż pod grilla
– piec do chwili aż skórka stanie się zwęglona
– przełożyć papryki do miski i zakryć ją szczelnie folią. Odstawić na 20 minut
– obrać papryki ze skórki
– ugotować ryż i wystudzić
– pestki słonecznika zmiksować na małe okruszki
– dodać papryki i pozostałe składniki i dokładnie zmiksować
– dodać ryż i przecier
– doprawić solą i pieprzem. Wymieszać
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation