Kuchnia

kasze w wielu odslonach

Dietetyczne ciasto cynamonowe z kaszy jaglanej bez cukru | Bezglutenowe ciasto z bakaliami | Facet i Kuchnia


100 g kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem, tu: Kupiec)
ok. 500 ml mleka (tu: bez laktozy)
50 g odtłuszczonej bezglutenowej mąki kokosowej
50 g mielonego lnu
3 łyżki nierafinowanego masła (oleju) kokosowego (przed rozpuszczeniem)
3 łyżki gorzkiego surowego kakao (Surovital)
2 łyżki cynamonu
2 łyżki miodu Manuka
100 g suszonych moreli niesiarkowanych
1 duży banan
50 g orzechów brazylijskich
szczypta soli (opcjonalnie, ja nie używam)

1. Na suchej teflonowej patelni upraż orzechy brazylijskie. Pozbądź się skórek, które od nich odeszły podczas prażenia (tak jak TUTAJ). Posiekaj albo rozdrobnij orzechy w moździerzu na mniejsze kawałki i odstaw.

2. Suszone morele pokrój na małe kawałki i odstaw.

3. W dużej misce wymieszaj mąkę kokosową, len, orzechy brazylijskie, suszone morele, szczyptę soli (jeśli chcesz) oraz jedną łyżkę kakao.

4. Banana obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na możliwie gładką pastę.

5. Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej mlekiem (tu: mleko bez laktozy) w proporcji ok. 3 części mleka na 1 część kaszy. Doprowadź kaszę do wrzenia, mieszając, a następnie gotuj na małym ogniu przez 18-20 minut – często mieszając, by kasza nie przywarła do dna garnka. Kasza szybko wchłania płyn, w którym się gotuje, dlatego jeśli zacznie zbyt mocno gęstnieć (i jej konsystencja zacznie utrudniać mieszanie), dolewaj stopniowo wodę lub mleko (ja dolewam wodę).

6. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania kaszy, wsyp do niej 2 łyżki cynamonu i 2 łyżki kakao. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, dolej nieco wody (lub mleka). Dokładnie wymieszaj. Po 20 minutach gotowania kasza powinna przypominać ciasto i łatwo odchodzić od ścianek garnka. Zestaw garnek z ognia.

7. Do garnka z kaszą dodaj miód i olej kokosowy. Pozwól, by pod wpływem ciepła kaszy olej całkiem się rozpuścił, po czym ponownie postaw garnek na ogniu i dokładnie wymieszaj zawartość – na gładką masę.

8. Dodaj do kaszy rozgniecionego banana i wymieszaj.

9. Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość garnka i wymieszaj dokładnie, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odpowiednio wymieszana masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta.

10. Płytkie ceramiczne naczynie (użyłem kwadratowego naczynia o wymiarach 17×17 cm) wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), przełóż masę na papier, wyrównaj i starannie dociśnij. Ważne, by masę rozprowadzić równomiernie, tak by była możliwie równej grubości w całym naczyniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation