Kuchnia

Bez glutenu

CHLEB BEZGLUTENOWY JASNY

SKŁADNIKI:

- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 14 g świeżych drożdży
- 280 ml mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 małe jajko
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru

WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodaj olej i ponownie wymieszaj.
CIASTO CHLEBOWE PRZEŁÓŻ do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i włóż do niego naczynie z wodą aby zaparować piekarnik.
PO OKOŁO 30 minutach ciasto powinno wyrosnąć,mokrą ręką wyrównaj jego powierzchnie, posyp delikatnie mąką i natnij nożem. Wstaw do zaparowanego piekarnika na 40 minut.

W POŁOWIE PIECZENIA (20 minut) wyjmij chleb z piekarnika i wyjmij z formy, wstaw znów do piekarnika na kratkę w samym papierze na około 20 minut.

WYJMIJ CHLEB z piekarnika i odstaw na kratkę aby wystygł. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation