Kuchnia

Kuchnia - PIERNIKI, Pierniczki, pierniczenie po całości oraz MIODOWNIKI wszelkie...i inne bożonarodzeniowe łakocie

MINI MAKOWCE CZYLI BABECZKI NA BOŻE NARODZENIE


Składniki na około 10 babeczek z makiem:

350 g masy makowej (najlepsza jest domowa masa makowa (kliknij po przepis),
do tego przepisu nie dodajemy na końcu białek)
150 g masła orzechowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3,5 łyżki miodu
4 jajka
1 jabłko
Polewa i dekoracja:

25 g masła
100 g mlecznej czekolady
garść orzeszków ziemnych
Mini makowce: Masło orzechowe wkładamy do miski i chwilę miksujemy. Wbijamy jedno jajko, chwilę miksujemy i dodajemy kolejne. Czynność powtarzamy aż skoczą się jajka. W miedzy czasie ścieramy jabłko na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy resztę składników tj. masę makową, proszek do pieczenia i miód. Wszystko miksujemy do połączenia składników.

Pieczenie: Masę przelewamy do formy wyłożonej papilotkami, nalewamy prawie do pełna, bo babeczki praktycznie nie rosną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy przez 25 minut lub dłużej. Kiedy naciśniemy z góry babeczkę i wraca ono do swojego kształtu, jest sprężyste, nie galaretowate tzn. że się dopiekło. Babeczki odstawiamy do ostudzenia.

Polewa: Masło i czekoladę roztapiamy na bardzo małym ogniu w garnuszku. Odstawiamy na 2-3 minuty i polewamy babeczki. Wierzch dekorujemy orzeszkami ziemnymi i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation