Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

grill

Pierogi zbójnickie na grill

Składniki:

Ciasto:
pół szklanki wody
pół szklanki mleka
jajko
około pół kilogramów mąki pszennej

Farsz:
kilogram ziemniaków
30 dag boczku
40 dag sera żółtego
2 cebule
olej
pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, pieprz ziołowy, pikantna przyprawa do grilla (ja mam swoją ulubioną markę{zielono żółte logo}, przyprawa zawiera między innymi rozmaryn, kolendrę, jałowiec itp)


Sposób przygotowania:
1. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. boczek drobno kroimy i wysmażamy, gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajemy jedną drobno pokrojoną cebulę i smażymy. Ser trzemy na tarce. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy, ugniatamy i dodajemy drugą drobno pokrojoną cebulę i cebulę z boczkiem. Farsz lekko studzimy i dodajemy ser żółty oraz doprawiamy dosyć intensywnie. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i nadziewamy farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy rozkładamy na płasko tak aby dobrze obeschły. Duże naczynie smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla, wykładamy warstwę pierogów i na przemian skrapiamy delikatnie olejem, i posypujemy przyprawą. Pierogi przekładamy do pojemników i zamrażamy, w każdej chwili możemy sięgnąć po porcję pierogów i przygotować je na rożnie (z uprzednim rozmrożeniem lub bez).
Porady
Pierogi są smaczne również odsmażone na maśle z olejem, jednak polecam wersję z grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation