Kuchnia

Sosy i Dipy

Zdrowe sosy do sałatek

Sos musztardowy:

- 50g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki musztardy (według własnego wyboru)
- łyżeczka musztardy francuskiej (aby widać było kuleczki gorczycy w sosie)
- parę kropli cytryny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól pieprz do smaku
- szczypta stevii (jeśli ktoś posiada – naturalny słodzik)




Sos jogurtowy z ogórkiem:

- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 1 ogórek długi na ok 40 cm
- majeranek
- sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:

Ogórka zetrzeć na tarce (osobiście nie obieram skórki, bo tam znajduje się najwięcej składników odżywczych), posolić i odstawić na 10 minut. Następnie odcedzić sok, który wydzielił się z ogórków (można wypić – na zdrowie :) ). Dodać resztę składników i wymieszać.




Sos szczypiorkowy:

- 100 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- jajko ugotowane na twardo
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyty szczypiorek poszatkować drobno, połączyć z posiekanym jajkiem i resztą składników i gotowe!
Najlepiej pasuje do sałatek mięsnych, oraz do głównych dań np. Pierś z kurczaka z gotowanymi warzywami.




Sos bazyliowy:
- pęczek świeżej bazylii,
- świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta stevii, a jeśli nie macie – to łyżeczkę miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Bazylię, czosnek, cukier, sól, pieprz i sok z limonki, oliwę dokładnie blendujemy, aż do otrzymania jednolitej masy. Całość przekładamy do miski i mieszamy. Sos ma bardzo intensywny smak i aromat. Można używać jako pesto.

Sos jogurtowo-balsamiczny:
- 250 ml jogurtu naturalnego (1-2%)
- ok. 50 ml octu balsamicznego
- łyżka oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- szczypta stevii
- sól, pieprz

Wymieszać i gotowe! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation