Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Beza z kokosem i bitą śmietaną


Ciasto lekkie jak piórko, ponieważ prawie nie zawiera tłuszczu, nie licząc bitej śmietany:) ale za to dość słodkie, pewnie kalorii mu nie brakuje. Beza z wierzchu pomimo bitej śmietany nawet na drugi dzień pozostaje lekko chrupiąca, ciekawy też jest środek z wyraźnie kokosowym akcentem. Robiąc bezy przeważnie zostają nam żółtka, z którymi coś trzeba zrobić, w tym przypadku mamy sprawę z głowy, gdyż wykorzystujemy je w całości do kokosowej wkładki, podaję proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm, gorąco polecam.

Składniki:

Blaty bezowe 2 sztuki:

6 białek
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego


Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodać stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej i octu, delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i uformować z piany dwa okręgi, nie wyrównując powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C na 60 minut. Wyjąć i pozostawić na pergaminie, aby ostygły.

Kokosowa wkładka:

6 żółtek
2 jajka
120 g drobnego cukru do wypieków
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki skrobi ziemniaczanej


Żółtka i dwa całe jajka ubić z dodatkiem cukru na puszystą masę, dodać wiórki kokosowe i dwie łyżki skrobi ziemniaczanej, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, piec 25 minut w 160°C, wyjąć i wystudzić.

Krem z bitej śmietany:

500 ml śmietany kremówki 36%
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
20 g cukru pudru


Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Krążki bezowe i kokosowy blat przełożyć bitą śmietaną, wierzch oprószyć cukrem pudrem, ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, wtedy lepiej smakuje i lepiej się kroi.

Smacznego;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation