Smakołyki

131 inspiracji
Faworki babci
Składniki:

mąka pszenna [3 szklanki]
żółtko z jajka [6 szt.]
śmietana kwaśna [7 łyżek]
ocet [1 łyżka]
sól [1 szczypta]
Przygotowanie:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać jajka, szczyptę soli i łyżkę octu. Wszystkie składniki wymieszać razem. Następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko (1 mm), starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3 cm, długości 15 cm. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5 - 6 cm i przewinąć.
Zrobić próbę temperatury tłuszczu (smalcu) wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli podpłynie i szybko zrumieni, można smażyć.
Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać na tłuszcz, smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor* przewracając widelcem.
Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem. Układać w piramidkę na półmisku.
Fun & Taste: Dietetyczne herbaciane słodkości

The Trashmen
Na około 70

100 g otrąb owsianych
2 saszetki ulubionej herbaty ( u mnie Morocco firmy Lipton )
1 łyżka truvii lub innej sub. słodzącej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
200 g gęstego jogurtu greckie 0% tłuszczu





Herbatę zaparzyć według instrukcji na opakowaniu w 200 ml wody, osłodzić. Gdy lekko przestygnie zalać otręby, odstawić na 15 minut. Następnie domieszać pozostałe składniki i odstawić na kolejne 15 minut. Łyżeczką wykładać masę na blachę,
wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec 15-20 minut w 190°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
3bit bez pieczenia
Co potrzebujemy:

Masa budyniowa

0,5 l mleka
kostka margaryny (może być też masło)
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kartoflanki

Masa śmietanowa

750 ml śmietany kremówki 30%
3 śmietan-fixy
3 łyżeczki cukru
żelatyna

+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady




1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

2. Na blaszce układamy warrstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę i wyłożyłam masę śmietanową na herbatniki. Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.
ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, pyszne, choć kaloryczne. Ciasto należy przygotować, co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:
•4 jaja
•½ szklanki mąki pszennej
•½ szklanki mąki ziemniaczanej
•¾ szklanki cukru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
•4 żółtka
•¾ szklanki cukru
•2 łyżeczki cukru waniliowego
•2 szklanki mleka
•2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
•250g masła

Poncz:
•ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:
•1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
•ok. 140g herbatników (20sztuk)
•niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
•400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
•2 opakowania śmietan-fix
•ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
2.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20- 25min w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
3.Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
4.Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Chleb domowy

Składniki:
250 g mąki pszennej razowej typ 2000 (dostępna np. w Piotr i Paweł, Intermarche, Społem)
250 g mąki pszennej (zwykłej) typ 650
30 g drożdży
700 ml ciepłej wody
100 g pestek dyni
płaska łyżeczka soli

Uwaga - zamiast pestek dyni możesz dodać dowolne ziarna, takie jak lubisz (np. słonecznik, sezam, siemię lniane itp.) lub w ogóle ich nie dodawać

Przygotowanie:
Przegotuj wodę
Do dużej miski (moja jest kwadratowa i ma wymiary 25 x 25 cm) wsyp wszystkie suche składniki (mąki, sól, pestki dyni). Wymieszaj.
W kubku lub małej misce rozpuść i wymieszaj drożdze z ok. 50 ml ciepłej wody. Dodaj do miski z suchymi składnikami.
Powoli dodawaj resztę ciepłej wody i mieszaj łyżką ciasto. Nie wlewaj od razu całej wody. Ja to robię zawsze trochę "na oko". Ciasto ma być plastyczne o konsystencji zbliżonej do budyniu.
Wymieszane ciasto przykryj ręcznikiem do naczyń i odstaw w ciepłe miejsce (np. pod pościel lub do łazienki) na ok. 1,5 - 2 h do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj znowu łyżką. Nie przejmuj się tym, że opadnie. To naturalne.
Przełóż ciasto do keksówki i przykryj ręcznikem do naczyń na ok. 2-3 min.
Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 1h 15min. Piecz w temp. 180 stopni.
Super łatwy i szybki przepis na penne z brokułami, bekonem, czarnymi oliwkami, zieloną pietruszką i parmezanem, w kremowym, śmietanowym sosie.
Tradycyjna kutia wigilijna z ziaren pszenicy, mielonego maku, orzechów włoskich, rodzynek i migdałów, serwowana z odrobiną słodkiej śmietany i płatkami migdałów.
BOUNTY - WYSTARCZY WIÓRKI KOKOSOWE ZALAĆ SŁODKIM MLEKIEM SKONDENSOWANYM - UFORMOWAĆ BATONY I ZATOPIĆ W CZEKOLADZIE :D Muszę to zrobić!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona