Uroda

Zdrowie i Uroda

Składniki, których powinnaś unikać w codziennej diecie

Wzmacniacze smaku
Nie ma znaczenia czy wzmacniacze smaku są pochodzenia naturalnego czy są sztuczne. Żadne z nich nie są dobre dla naszego organizmu. Jedyna różnica między nimi tkwi w cenie; naturalne wzmacniacze są droższe, ponieważ wymagają więcej pracy w produkcji. Są to jednak często te same składniki, uzyskane różnymi metodami. Same wzmacniacze nie są zbyt niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Barwniki
Wyobrażałaś sobie kiedyś, jak wyglądałoby jedzenie, gdyby nie miało barwników? Sztuczny kolor jedzenia często pochodzi z silnie toksycznych, chemicznych barwników, które mogą być między innymi pochodnymi ropy naftowej. Część barwników może wywoływać reakcje alergiczne a nawet przyczyniać się do aktywizacji komórek nowotworowych. Jeśli to za mało, pamiętaj, że czerwień karminowa pochodzi ze sproszkowanych… owadów.
Tłuszcz palmowy
Wiele mówi się o niebezpiecznych i rakotwórczych tłuszczach trans, ale nie możemy zapominać o innych niebezpiecznych oleinach. Szczególnie, że nie każdy tłuszcz musi być niezdrowy. Te, które pochodzą z ryb czy orzechów są bardzo korzystne dla naszego zdrowia, i powinniśmy jeść całkiem spore ich ilości. Tłuszcz palmowy jest niebezpieczny, ponieważ może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Co więcej ze względu na znaczny wzrost popytu na ten niebezpieczny składnik, coraz więcej gatunków palmy jest zagrożonych.
Słodziki pozbawione kalorii
Słodziki prawdopodobnie są silnie rakotwórcze, a żaden z nich z pewnością nie przyczynia się do utraty wagi. Dzieje się tak, ponieważ słodki smak i zerowa ilość energii powodują magazynowanie tłuszczu. Aspartam przykładowo metabolizowany jest do… bardzo niebezpiecznego formaldehydu, który po przetworzeniu zmienia się w formalinę, służącą do przechowywania martwych części ciała, np. mózgu Einsteina. Podobnie jak sukraloza, która częściowo odkłada się w naszych organizmach. Podobnie jak inne składniki, których nie jesteśmy w stanie przetrawić.
Mięso oddzielone mechanicznie
Przypomnij sobie jak wygląda kawałek mięsa w kawałku, a teraz porównaj go z mrożonymi nuggetsami w formie literek i dinozaurów. Taka obróbka z pewnością wymaga wielu chemicznych substancji, które sprawią, że przemielone kilkukrotnie, do bliżej nieokreślonej papki, mięso, będzie smakowało i wyglądało jak świeżo upieczony drób.
Benzoesan sodu
To konserwant, który najczęściej możesz spotkać w gazowanych napojach czy sokach. Problem w tym, że nasz organizm rozkłada go do benzenu, który jest składnikiem benzyny i, pewnie nikogo nie zdziwi informacja, że jest silnie rakotwórczy.
Oczywiście przy obecnym uprzemysłowieniu rynku spożywczego nie można uniknąć wszystkich chemicznych produktów, warto jednak spróbować maksymalnie ograniczyć ich konsumpcję. Możemy też nauczyć się, które produkty wybierać zamiast gotowych, chemicznie naszpikowanych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation