Uroda

Zdrowie i Uroda

Jak przygotować stopy do lata

Czas przygotowania: ok. 30 min Poziom trudności: łatwe Składniki: - miska z wodą - sól/zmiękczający płyn do kąpieli stóp (może być po prostu mydło, też dobrze zmiękcza!) - pilnik do paznokci o grubszym ziarnie niż ten do rąk - peeling do stóp - pumeks - nawilżający i zmiękczający krem do stóp - patyczki do odsuwania skórek - separatory (opcjonalnie: papier toaletowy/chusteczki higieniczne lub płatki kosmetyczne) - baza pod lakier lub bezbarwny lakier do paznokci (opcjonalnie) - lakier do paznokci w modnym odcieniu oraz - ulubiona gazeta lub ciekawa książka
Wykonanie: 1. Zmywamy stary lakier do paznokci. Jeśli nawet paznokcie nie były malowane też warto je przetrzeć zmywaczem. 2. Wygładzamy płytkę i piłujemy paznokcie - prosto i dość krótko. Długie paznokcie u stóp są niehigieniczne! Najlepiej zrobić to jeszcze przed moczeniem. 3. Moczymy stopy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli lub zmiękczającego płynu. 4. Wykonujemy mini-masaż wilgotnych stóp przy użyciu gruboziarnistego peelingu. 5. Zmywamy resztki peelingu. 6. Tarką lub pumeksem usuwamy zgrubienia na podeszwach stóp. Ponownie płuczemy. 7. Możesz użyć specjalnego preparatu do zmiękczania skórek, ale tak naprawdę po ich moczeniu nie będzie on wcale konieczny. Drewnianym patyczkiem delikatnie je odsuń.
8. Delikatnie osusz stopy i wmasuj w nie krem. 9. Odtłuść paznokcie zmywaczem - lakier będzie się trzymał dłużej. 10. Użyj separatora lub zwiniętych płatków kosmetycznych. Jeśli używasz ciemnego lakieru do paznokci (np. czerwonego), warto wcześniej pomalować płytkę bazą lub przynajmniej bezbarwnym lakierem. Bywa, że pewne odcienie emalii powodują żółknięcie paznokci, a takie zabezpieczenie pozwala uniknąć przebarwień. Czekamy, aż baza wyschnie. W tym czasie przyda nam się wspomniana książka lub gazeta. 11. Malujemy paznokcie ulubionym odcieniem. Dobra emalia nie potrzebuje aż dwóch warstw. Jeśli jednak chcesz uzyskać intensywny kolor, pamiętaj, by pierwsza warstwa dobrze wyschła! Teraz pora na chwilę lenistwa przy lekturze!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation