Kuchnia

kuchnia

PRZEPIS NA SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI PRZEPISU NA: SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ

• 2 – 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej -> jak ugotować kaszę jaglaną
• kawałek dyni
• 3-4 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 kalarepka
• 2 średnie cukinie
• 2 cebule
• kilka ząbków czosnku
• 1-2 ostre papryki (opcjonalnie, my lubimy pikantną)
• sól, pieprz do smaku
• 80 ml oleju lub oliwy
• najlepszy majonez lub inny -> Jak zrobić majonez. To opcja dla tych, którzy lubią sałatki z majonezem. Dodaję go, gdy sałatka jest na zimno. Za to gdy tylko podaję sałatkę z kaszy jaglanej na ciepło, oczywiście majonezu nie dokładam.

PRZYGOTOWANIE DANIA: SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ

1. Ugotowaną kaszę jaglaną rozdrabniam widelcem, żeby była sypka a ziarenka rozdzielone.
2. Cukinie, cebule, marchewki, dynię, pietruszkę i kalarepkę obieram. Kroję warzywa w kostkę. Układam na blasze do pieczenia. W tym momencie dodaję również pokrojona bardzo drobno ostrą papryczkę ale jak pisałam wcześniej jest to opcja :D Solę, doprawiam ziołami, rozgniecionymi w prasce ząbkami czosnku i olejem. Mieszam dokładnie. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez 20 minut.
3. W dużej misce lub na blaszce mieszam warzywa z kaszą. Próbuje, w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku.
4. Podaję na ciepło w takiej formie, na zimno dodaje majonez :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation