Kuchnia

Kulinarnie, Pysznie!

Papryka z orzechem włoskim i tymiankiem | gotuj zdrowo!
Składniki na 4-6 porcji

papryka czerwona i żółta po 2 szt.

świeży tymianek

orzechy włoskie 1/2 szklanki

oliwa z oliwek 1/4 szklanki

sól morska

syrop klonowy 1 łyżka (możesz go zastąpić miodem)

sok z cytryny 1 łyżka

ocet balsamiczny 1 łyżka

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik lub grill do temperatury 180 stopni.

Piecz posmarowane delikatnie oliwą papryki w całości aż skórka będzie lekko czarna. Wyjmij i włóż do garnka nakrywając przykrywką.

Po 15 minutach wyjmij paprykę, zdejmij delikatnie skórkę i ułóż plastry papryki na półmisku. Możesz je ponacinać w cienkie paseczki.

Upraż na suchej patelni orzechy włoskie i następnie posiekaj wraz ze świeżym tymiankiem, aby powstała drobna kruszonka.

W miseczce rozmieszaj dokładnie oliwę z oliwek, syrop klonowy, sok z cytryny, ocet balsamiczny. Dopraw solą morską i dodaj dressing do papryki.

Posyp kruszonką i udekoruj świeżym tymiankiem.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation