Kuchnia

Kulinarnie, Pysznie!

Pęczak z boćwiną i szparagami a’la risotto | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby

1 szklanka pęczaku
1 litr dowolnego wywaru
kilka szparagów
1/2 kieliszka białego wina
2 pęczki boćwiny z bulwą
1 cebula czerwona lub żółta
owcza lub kozia feta
orzechy włoskie
oliwa z oliwek
nasiona kopru włoskiego
płatki migdałów
sól morska do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Bulwy boćwiny umyj dokładnie szczotką lub obierz ze skórki, przetnij na 4 części, zawiń w folię aluminiową, ale skrop wcześniej oliwą i octem balsamicznym. Dodaj jeszcze nasiona kopru włoskiego i piecz przez ok. 30 minut.

Odłam lub odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, górne pozostaw w długości 4-5 cm, a resztę drobno posiekaj.

Podgrzej wywar w garnku i przygotuj sobie chochelkę.

Potnij cebulę w piórka, a czosnek w cienkie płatki. Rozgrzej masło klarowane lub oliwę na patelni i obsmażaj cebulę oraz czosnek. Dodaj pocięte drobno szparagi, odsączony na sitku pęczak i chwilę obsmażaj stale mieszając. Dodaj wino i poczekaj jak trochę odparuje. Zacznij dolewać gorący wywar i mieszaj. Dolewaj, aby pęczak stał się al’ dente i wtedy dodaj upieczone buraki oraz końcówki szparagów. Możesz jeszcze dodać kilka umytych liści boćwiny.

Serwuj z orzechem włoskim i drobno pokruszonym serem owczym lub kozim.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation